SERVİKAL KANSER TARAMA TESTİMDE HPV SAPTANDI
SERVİKAL KANSER  TARAMA TESTİMDE HPV  SAPTANDI

EYVAH !!! SERVİKAL KANSER TARAMA TESTİMDE HPV SAPTANDI.…

Son günlerde hastalarımdan çok duyduğum bir cümle bu… HPV testi + çıkınca hanımlar sanki kanser tanısı konmuş gibi korkuyor ve paniğe kapılıyorlar….. HPV ‘nin (human papilloma virus ) ne olduğunu internetten araştırmaya başlayınca karşılarına başta rahim ağzı kanseri olmak üzere bazı kanser türleri çıkınca iyice korkuyorlar. Benim bu hanımlara ilk yanıtım “korkma, ama ihmal etme “ oluyor.

Rahim ağzı kanseri HPV bulaşmadan ortaya çıkmıyor, bu doğru… Ama HPV enfeksiyonu olanların hepsi kanser olsaydı sokaklar ortaçağdaki veba salgınlarında olduğu gibi kanserli hastalarla dolardı. HPV enfeksiyonu olanların yalnızca küçük bir kısmında kanser gelişir. Bu risk artışı bence sigara içen birinin akciğer kanseri olma riskindeki artışın yanında çok çok azdır. Sigara içen ve HPV saptanan hanımlara söylenecek ilk şey “bir şeyden korkacaksan sigaradan kork” olmalıdır. Benzer bağlantıyı hepatit B ile karaciğer kanseri arasında da görmek olanaklıdır.
Sağlık bakanlığı bir süredir rahim ağzı kanseri risk grubunu saptamak amacıyla HPV taraması yapıyor. Bazı HPV tipleri (16 ve 18) kanser açısından daha riskli olduğu için bu hastaların hemen bir jinekolog onkolog tarafından görülmesi gerekiyor. Tip 16 ve 18 dışında olanlarda eş zamanlı alınan smear de bir anormallik varsa bu hastalarında hemen jinekolog onkolog tarafından görülmesi lazım.. Smear normalse 1 yıl sonra yeniden HPV testi ve smear yapılır ve yine bir anormallik saptanırsa jinekolog onkologun hastayı değerlendirmesi gerekir. Benim uygulamam ise HPV saptanan tüm hanımları KOLPOSKOPİ denilen bir işlemle değerlendirmektir. KOLPOSKOPİ rahim ağzının büyüteç gibi bir aygıtla büyütülerek görüntülenmesi işlemidir. Hastaya hiçbir rahatsızlık vermez. Canı acımaz.. Eğer kolposkopide anormal bir alan görülürse özel bir aletle biopsi alınır. Bu işlem 15-20 saniye sürer ve hastaya çok az bir rahatsızlık verir. Anestejiye gerek olmaz. Eğer biopsi sonucu bir anormallik gelirse, anormalliğin derecesine göre tedavi planlanır. Bu tedavide genellikle rahim ağzının hastane şartlarında ve anestezi verildikten sonra ince bir tabaka halinde çıkartılması şeklinde olur. Tedavi başarısı %100 e yakındır. Başka bir deyişle HPV saptanan kadınlar kendilerini ihmal etmedikleri takdirde rahim ağzı kanserine yakalanma riski hemen hemen sıfırdır.

KOLPOSKOPİ rahim ağzında anormal bir alan olup olmadığını ve biopsi yapılacaksa nereden yapılacağını saptamak için yapılan bir işlemdir. Uygulaması kolaydır, ancak görüntüyü değerlendirmek deneyim ister. Deneyim arttıkça alınan biopsi sayısı azalır. Ancak çok sayıda biopsi almanın hastaya önemli bir zararı da olmaz.
HPV saptanan ve 40 yaşın üstünde olup çocuk istemeyen kadınlarda sık karşılaştığım bir diğer istek rahmi aldırma isteğidir. Bu hanımlara yanıtım “pire için yorgan yakılmaz” olmaktadır. HPV saptanan kadınlarda rahim ağzı çıkarılmasına rağmen hastalık devam ederse ve hasta çocuk istemiyorsa rahim alınması düşünülebilir. Bunun dışında kanseri önlemek amacıyla RAHİM ALINMAZ.

SON SÖZ: HPV den korkma, ama İhmal etme……